Μια ενδιαφέρουσα εργασία του αναλυτή Κ. Ξιφαρά παρουσιάζει ο Β. Σαμπράκος στο gazzetta.gr. Την αξιολόγηση όλων των παικτών της Super League με βάση τα στατιστικά τους σε όλο το πρωτάθλημα, που βγάζει την 10αδα (δεν περιλαμβάνει τερματοφύλακας) της χρονιάς. Η έκπληξη είναι η παρουσία του Φάρλεϊ Ρόσα και του Φρεντ Ντουάρτε ανάμεσά τους. Και ο Σανιά 2ος καλύτερος δεξιός μπακ πίσω από τον Μάτος! Δείτε:
Ο αναλυτής Κωνσταντίνος Ξιφαράς μοιράζεται με τον Βασίλη Σαμπράκο και τους αναγνώστες του gazzetta την παρουσίαση μιας αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών της Superleague μέσα από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων που δημιούργησαν στη διάρκεια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος.
Ενισχυμένες αποδόσεις κάθε μέρα!
Είναι θαυμάσια και πολύτιμη για την βαθύτερη κατανόηση του ποδοσφαίρου η επιστήμη της στατιστικής ανάλυσης και ερμηνείας των στατιστικών δεδομένων. Όσο περισσότερο την μελετάς, ειδικά την επιστήμη της στατιστικής τακτικής ανάλυσης του ποδοσφαιρικού αγώνα τόσο περισσότερο ανοίγεται μπροστά σου ο θαυμαστός κόσμος των δεδομένων που συλλέγονται από την δράση των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα· ένας κόσμος μέσα στον οποίο κινδυνεύεις να χαθείς. Γι’ αυτό και τούτο είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία προβληματισμού στην προπονητική – το σχετικό με το πόση σημασία πρέπει να δίνει ο προπονητής στα στατιστικά και την ερμηνεία τους από τους αναλυτές. powered by Rubicon Project
Αυτή η συζήτηση είναι δυναμική, διότι διαρκώς προστίθενται νέα δεδομένα. Η βάση της κουβέντας όμως είναι σχετική με την ανάγκη να κατανοεί ο προπονητής την στατιστική ανάλυση ως γνωστικό αντικείμενο προκειμένου να μπορεί να αντιληφθεί πόσο και πώς να αξιοποιήσει την στατιστική ανάλυση ως εργαλείο που δίνει μεγάλη – και σε περιπτώσεις “αντικειμενική” – ευκρίνεια στην εικόνα που εκείνος έχει σχηματίσει για την απόδοση του ποδοσφαιριστή και της ομάδας. Αν ξέρεις τι ζητάς και γιατί το ζητάς, δηλαδή πώς θα το εκμεταλλευτείς, η ανάλυση σου δίνει πληροφορίες ανεκτίμητης αξίας.
Μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων (data science of sports management, data analytics – mining and analysis, match analysis process, team scouting & analysis) άρχισα να κατανοώ καλύτερα τα πλεονεκτήματα που δίνει στον προπονητή η ανάλυση της απόδοσης της ομάδας του, της αντίπαλης ομάδας, του ποδοσφαιριστή του, του αντίπαλου ποδοσφαιριστή όταν ο προπονητής ξέρει τι ψάχνει και όταν ο αναλυτής ξέρει τι ψάχνει ο προπονητής. Το τέλος κάθε μαθήματος με έβρισκε με την ευχή να αρχίσω να βλέπω τέτοιους αναλυτές και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και μου δίνει χαρά κάθε ανακάλυψη που κάνω ενός Έλληνα αναλυτή που έχει την ικανότητα να συλλέγει, να μελετά, να επεξεργάζεται και να ερμηνεύει τα δεδομένα προκειμένου να γίνεται χρήσιμος, ή πιο σωστά απαραίτητος συνεργάτης ενός προπονητή, μιας ομάδας, μιας ακαδημίας, ενός συλλόγου.
Μια τέτοια περίπτωση αναλυτή είναι ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, που εργάζεται στην ακαδημία του Παναθηναϊκού. Ένας άνθρωπος που συλλέγει, μελετά, αναλύει και παρουσιάζει δεδομένα εδώ και περίπου 12 χρόνια, με συνέπεια εκτός από την τεχνογνωσία (έχει φτάσει να αναπτύξει δικό του λογισμικό) να κουβαλά και την εμπειρία που τον φέρνει στη θέση να κατανοεί και να συντονίζεται με τις ανάγκες ενός προπονητή προκειμένου να του παραδίδει τις επεξεργασμένες πληροφορίες που τον βοηθούν να μελετήσει καλύτερα την ομάδα του ή τον αντίπαλό της, τον ποδοσφαιριστή του ή τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή.
Στη λήξη της κανονικής περιόδου της Superleague o Κωνσταντίνος Ξιφαράς ετοίμασε μια ανάλυση των δεδομένων που δημιούργησαν οι ποδοσφαιριστές με την απόδοσή τους στους αγώνες. Μέσα από ένα πλήθος παραμέτρων, ο αναλυτής προχώρησε σε μια αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών προκειμένου να τους κατατάξει σε μια λίστα που προκύπτει από τις στατιστικές επιδόσεις τους. Είναι μεγάλη η χαρά μου για το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς βρήκε νόημα να μοιραστεί αυτή την ανάλυσή του με όλους εσάς. Στην παρουσίαση της ανάλυσής του θα βρείτε τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές ανά θέση, αλλά και την γενική κατάταξη των ποδοσφαιριστών ανά θέση. Θα συναντήσετε την all star ομάδα του πρωταθλήματος, την κατάταξη των ομάδων με βάση τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών τους, και την εικόνα των ομάδων σε σχέση με την κατάταξη των ποδοσφαιριστών που χρησιμοποίησαν ανά θέση.
Μελετώντας τις τελευταίες σελίδες, ο αναγνώστης έχει μια ευκαιρία να σχηματίσει μια αίσθηση σε σχέση με τις επιλογές των ποδοσφαιριστών από τους συλλόγους. Από τη φύση της, μια ανάλυση έχει συνήθως αυτό το νόημα: να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε ποιος τεχνικός διευθυντής, ποιος προπονητής, ποιος scout έκανε καλά τη δουλειά του.
Στο ποδόσφαιρο η κρίση δεν θα πάψει να είναι υποκειμενική, όσα κι αν είναι τα στοιχεία και οι πληροφορίες που του προσφέρει ή θα του προσφέρει η στατιστική. Δεν θα γίνει ποτέ βιντεοπαιχνίδι, και φυσικά ποτέ η στατιστική δεν θα μπορέσει να κρίνει στον απόλυτο βαθμό την απόδοση, διότι δεν μπορεί η έρευνα να γνωρίζει τι ζητεί ο προπονητής από έναν ποδοσφαιριστή, ούτε ποια είναι η στρατηγική ή η τακτική μιας ομάδας και ποιες οι απαιτήσεις που έχει ένα αγωνιστικό σχέδιο από έναν ποδοσφαιριστή. Η στατιστική όμως έχει μέσα της πολλή αλήθεια, και η κρίση της είναι, όταν χρησιμοποιείται σωστά, αντικειμενική. Κι αυτή είναι και η αξία που βρίσκω σε αυτή την παρουσίαση: όταν την αντιμετωπίζεις ως αυτό που είναι, δηλαδή μια αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών με κριτήρια σχετικά με τις ατομικές επιδόσεις τους, έχεις μπροστά σου μια αλήθεια, η οποία είναι παραπάνω από χρήσιμη · είναι πολύτιμη, αν ξέρεις πώς να την αξιοποιήσεις.